Alkuruoka

Alkuruoka – Arctic Caveman

Soijamarinoitua lohta piparjuurimajoneesilla, suolakurkkua, jäähdytettyä fenkolia ja rapeaa leipämurua

Alkuruoka

Ohjeet ovat neljälle hengelle

Lohi

300 g ruodotonta lohta
1/2 dl soijaa
Puolen sitruunan mehu
1/2 ruukkua tilliä koristeluun

Tarkista, ettei lohifileessä ole ruotoja. Irrota nahka. Leikkaa filee pituussuunnassa kahtia ja poista valkoinen vatsarasva. Poista myös harmaata rasvaa nahkapuolelta. Leikkaa lohesta ohuita viipaleita ja aseta lautaselle. Kaada soija viipaloidun lohen päälle ja anna marinoitua huoneenlämmössä 15 minuuttia. Kaada soija pois ja siirrä jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Purista sitruunasta mehu viipaleiden päälle juuri ennen tarjoilua ja sekoita kevyesti.

Piparjuurimajoneesi


1 muna
3 dl ruokaöljyä
3 rkl hienoksi raastettua piparjuurta
Puolen sitruunan mehu
suolaa

Lisää litran mittaan munankeltuainen, sitruunamehu, suola ja kaada päälle öljy. HUOMIO! Älä sekoita! Aseta sauvasekoitin astian pohjalle ja käynnistä. ÄLÄ nosta sauvasekoitinta ennen kuin kastike alkaa paksuuntua. Nosta sitten sauvasekoitinta hitaasti, kunnes kaikki öljy on sekoittunut. Tuloksena pitäisi nyt olla paksu majoneesi. Sekoita joukkoon raastettu piparjuuri. Maista suolalla ja mahdollisesti sitruunalla.

Marinoitu kurkku ja fenkoli
1 pieni kurkku
1 pieni fenkoli
1 dl etikkaa
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 ruukku tilliä
oliiviöljyä
sormisuolaa

Kiehauta etikka, sokeri, tillin kukinnot ja vesi kattilassa, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Viipaloi kurkku pituussuunnassa mandoliinilla tai juustohöylällä. Laita kurkku liemeen ja jääkaappiin.

Viipaloi samoin fenkoli mahdollisimman ohueksi mandoliinilla pituussuunnassa. Laita fenkoli kulhoon ja huuhtele kylmän veden alla kaksi minuuttia ja aseta jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Ennen tarjoilua:


Kaada vesi pois fenkolista ja aseta viipaleet talouspaperin päälle kuivumaan. Siirrä kulhoon ja lorauta päälle hieman oliiviöljyä ja sormisuolaa. Käytä loput tillistä koristeluun.

Rapeat leipämurut
50 g pankohiutaleita
50 g voita
suolaa

Laita voi kattilaan keskilämmölle. Kun voi alkaa olla kullanruskeaa, lisää pankohiutaleet. Paista voissa kullanruskeaksi. Kaada seos siivilään ja sen jälkeen talouspaperipyyhkeelle ylimääräisen rasvan poistamiseksi. Anna jäähtyä.